Chevening stipendije za akademsku 2018/19. godinu

KABINET REKTORA
Tuzla, 11.10.2017. god.

 

Konkurs za britanske Chevening stipendije, globalni program stipendiranja vlade Velike Britanije talentovanih osoba koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u brojnim oblastima rada, otvoren je za akademsku 2018/19. godinu. Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i partnerske organizacije, a dostupan je u oko 160 zemalja širom svijeta. Konkurs je otvoren do 7. novembra 2017. godine.

KABINET REKTORA
Tuzla, 11.10.2017. god.

 

 

 


Konkurs za britanske Chevening stipendije, globalni program stipendiranja vlade Velike Britanije talentovanih osoba koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u brojnim oblastima rada, otvoren je za akademsku 2018/19. godinu.

Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i partnerske organizacije, a dostupan je u oko 160 zemalja širom svijeta.

"Ovaj program vam omogućava da pohađate postdiplomske studije po vašem izboru na bilo kom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vi učite, a mi pokrijemo troškove, uključujući i školarinu i troškove putovanja. Plaćamo čak i troškove života. Sistem visokog obrazovanja u UK jedan od najboljih u svijetu, čak 59 trenutnih predsjednika država ili vlada studirali u UK, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji", rekao je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson.

Program je odlična prilika i za mlade i ambiciozne građane Bosne i Hercegovine, koji posjedujete diplomu univerziteta, te imaju odlično znanje engleskog jezika, a žele završiti postdiplomske studije u Velikoj Britaniji i odlučni su u namjeri da se nakon toga vrate u Bosnu i Hercegovinu i rade u BiH.

Ambasador Ferguson je podsjetio da je prošle godine UK zaželjelo dobrodošlicu više od 1.900 Chevening stipendista iz 160 zemalja, uključujući i 12 studenata iz BiH, koji su pohađali različite smjerove, pravo, finansije, turizam, međunarodne odnose i informatiku. Nakon magistriranja postajete dio mreže od 46.000 Chevening alumni iz svih dijelova svijeta, a Chevening stipendisti često postaju globalni lideri u širokom spektru polja, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju te akademsku zajednicu.

Chevening stipendije u Bosni i Hercegovini se dodjeljuju od 1996. godine. Nekada su državljani BiH na raspolaganju imali samo tri stipendije godišnje, a sada najmanje devet, tako da je prošle godine iz BiH bilo 12 Chevening stipendista.

Chevening stipendije su za osobe koje su na pola puta u izgradnji karijere. Osim što trebate imati univerzitetsku diplomu ili biti magistar, trebaju vam i najmanje dvije godine radnog iskustva u odabranom polju rada i dobro poznavanje engleskog jezika.

Chevening stipendije se obično dodjeljuju za jednogodišnji master studij iz bilo koje oblasti na nekom od univerziteta u Velikoj Britaniji, a uključuju: mjesečnu stipendiju, putovanje iz zemlje do odredišta, dolazak i višak prtljaga, tezu ili disertaciju i troškove vize i školarine.

Stipendiste direktno biraju Britanske ambasade širom svijeta, ponekad u partnerstvu s drugim organizacijama koje sponzoriraju stipendije.

Ambasador Ferguson je istakao da su dio Chevening alumni u BiH i predsjednik Mladen Ivanić, direktor Prevent BiH Almir Jazvin, sudinica Božidarka Dodik i Zenit Đozić iz Top Liste Nadrealista.

Cilj stipendija je pružanje podrške prioritetima vanjske politike Velike Britanije stvaranjem dugotrajne pozitivne veze s budućim liderima, uticajnim akterima, te donosiocima odluka širom svijeta.

Svršeni Chevening studenti (Chevening Alumni) imaju izvrsnu historiju u radu na liderskim pozicijama u raznim oblastima, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, religiju i akademski sektor.

 

Više informacija o stipendijama možete naći na: www.chevening.org.

Konkurs je otvoren do 7. novembra 2017. godine.