untz-prof-norikazu-shimizu-novembar2017.jpg pf-takmicenje-slider.jpg ambasadorica-indonezije-oktobar2017-b.jpg Novosti-UNTZ-broj3-oktobar2017.jpg tuzlanska-orl-skola-oktobar2017.jpg medf-mirza-cifric-predavanje-novembar2017.jpg untz-instanbul-saradnja-oktobar2017.jpg

Chevening stipendije za akademsku 2018/19. godinu

KABINET REKTORA
Tuzla, 11.10.2017. god.

 

Konkurs za britanske Chevening stipendije, globalni program stipendiranja vlade Velike Britanije talentovanih osoba koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u brojnim oblastima rada, otvoren je za akademsku 2018/19. godinu. Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i partnerske organizacije, a dostupan je u oko 160 zemalja širom svijeta. Konkurs je otvoren do 7. novembra 2017. godine.

KABINET REKTORA
Tuzla, 11.10.2017. god.

 

 

 


Konkurs za britanske Chevening stipendije, globalni program stipendiranja vlade Velike Britanije talentovanih osoba koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u brojnim oblastima rada, otvoren je za akademsku 2018/19. godinu.

Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i partnerske organizacije, a dostupan je u oko 160 zemalja širom svijeta.

"Ovaj program vam omogućava da pohađate postdiplomske studije po vašem izboru na bilo kom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vi učite, a mi pokrijemo troškove, uključujući i školarinu i troškove putovanja. Plaćamo čak i troškove života. Sistem visokog obrazovanja u UK jedan od najboljih u svijetu, čak 59 trenutnih predsjednika država ili vlada studirali u UK, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji", rekao je ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson.

Program je odlična prilika i za mlade i ambiciozne građane Bosne i Hercegovine, koji posjedujete diplomu univerziteta, te imaju odlično znanje engleskog jezika, a žele završiti postdiplomske studije u Velikoj Britaniji i odlučni su u namjeri da se nakon toga vrate u Bosnu i Hercegovinu i rade u BiH.

Ambasador Ferguson je podsjetio da je prošle godine UK zaželjelo dobrodošlicu više od 1.900 Chevening stipendista iz 160 zemalja, uključujući i 12 studenata iz BiH, koji su pohađali različite smjerove, pravo, finansije, turizam, međunarodne odnose i informatiku. Nakon magistriranja postajete dio mreže od 46.000 Chevening alumni iz svih dijelova svijeta, a Chevening stipendisti često postaju globalni lideri u širokom spektru polja, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju te akademsku zajednicu.

Chevening stipendije u Bosni i Hercegovini se dodjeljuju od 1996. godine. Nekada su državljani BiH na raspolaganju imali samo tri stipendije godišnje, a sada najmanje devet, tako da je prošle godine iz BiH bilo 12 Chevening stipendista.

Chevening stipendije su za osobe koje su na pola puta u izgradnji karijere. Osim što trebate imati univerzitetsku diplomu ili biti magistar, trebaju vam i najmanje dvije godine radnog iskustva u odabranom polju rada i dobro poznavanje engleskog jezika.

Chevening stipendije se obično dodjeljuju za jednogodišnji master studij iz bilo koje oblasti na nekom od univerziteta u Velikoj Britaniji, a uključuju: mjesečnu stipendiju, putovanje iz zemlje do odredišta, dolazak i višak prtljaga, tezu ili disertaciju i troškove vize i školarine.

Stipendiste direktno biraju Britanske ambasade širom svijeta, ponekad u partnerstvu s drugim organizacijama koje sponzoriraju stipendije.

Ambasador Ferguson je istakao da su dio Chevening alumni u BiH i predsjednik Mladen Ivanić, direktor Prevent BiH Almir Jazvin, sudinica Božidarka Dodik i Zenit Đozić iz Top Liste Nadrealista.

Cilj stipendija je pružanje podrške prioritetima vanjske politike Velike Britanije stvaranjem dugotrajne pozitivne veze s budućim liderima, uticajnim akterima, te donosiocima odluka širom svijeta.

Svršeni Chevening studenti (Chevening Alumni) imaju izvrsnu historiju u radu na liderskim pozicijama u raznim oblastima, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, religiju i akademski sektor.

 

Više informacija o stipendijama možete naći na: www.chevening.org.

Konkurs je otvoren do 7. novembra 2017. godine.

 

 

 

 

 

Chevening stipendije za akademsku 2018/19. godinu

KABINET REKTORA
Tuzla, 11.10.2017. god.

 

Konkurs za britanske Chevening stipendije, globalni program stipendiranja vlade Velike Britanije talentovanih osoba koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u brojnim oblastima rada, otvoren je za akademsku 2018/19. godinu. Program stipendiranja finansira Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije i partnerske organizacije, a dostupan je u oko 160 zemalja širom svijeta. Konkurs je otvoren do 7. novembra 2017. godine.

Stipendije za doktorske i postdoktorske studije i istraživačke projekte u Švicarskoj

Ured za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu
Tuzla, 11.09.2017. godine

 

Vlada Švicarske Konfederacije putem Komisije za dodjelu stipendija stranim studentima (ESKAS) objavljuje konkurs za stipendije (Swiss Government Excellence Scholarship) za akademsku 2016/2017. godinu.  Stipendije su namijenjene za doktorske, postdoktorske studije i istraživačke projekte u Švicarskoj.

Pravilnik o međunarodnoj mobilnosti

 

PRAVILNIK O MEĐUNARODNOJ MOBILNOSTI
Pravilnik je donesen na sjednici Senata Univerziteta u Tuzli održanoj 03.10.2012. god.           

Šta i kako studirati

U akademskoj 2017/2018. godini Univerzitet u Tuzli ulazi u 41. godinu postojanja. Iza nas su godine iskustva, rada i zalaganja za reformske procese u nastojanju da naš rad prilagodimo Vašim potrebama. Kako biste tokom studija bili što uspješniji, nastavljamo s mjerama i ulaganjima u poboljšanje uvjeta studiranja. Duboko smo ubijeđeni da ćete i Vi, kao naši budući studenti, dati doprinos u poboljšanju kvaliteta studija. Stoga iskreno želimo da upišete studij koji želite i ostanete članovi naše akademske zajednice.

 

Više informacija

22. Ljetni univerzitet

Od 1994., Univerzitet u Tuzli i YSY iz Amsterdama (Holandija) su zajedno radili na različitim projektima. Jedan takav projekat je Internacionalni Ljetni Univerzitet Tuzla (LJUT) koji je postao naširoko poznat izvan Bosne i Hercegovine. Od 1996., svakog ljeta studenti iz Evrope, Sjeverne Amerike i Australije se sakupljaju u Tuzli kako bi održali kurseve na različitim naučnim poljima. Takođe se svake godine broj studenata, koji učestvuju na različitim kursevima, sa BH univerziteta povećava.

 

Više informacija